WwW.FoRumSTylE.TuRKpr0foRuM.NET
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
WwW.FoRumSTylE.TuRKpr0foRuM.NET


 
AnasayfaPorTaLGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 13
Plan Yapma Icon_minitimeSalı Haz. 30 2009, 12:06 tarafından yasakmc

» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 12
Plan Yapma Icon_minitimeSalı Haz. 30 2009, 12:03 tarafından yasakmc

» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 11
Plan Yapma Icon_minitimeSalı Haz. 30 2009, 11:49 tarafından yasakmc

» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 10
Plan Yapma Icon_minitimeSalı Haz. 30 2009, 11:47 tarafından yasakmc

» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 09
Plan Yapma Icon_minitimeSalı Haz. 30 2009, 11:36 tarafından yasakmc

» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 08
Plan Yapma Icon_minitimeSalı Haz. 30 2009, 11:29 tarafından yasakmc

» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 07
Plan Yapma Icon_minitimeSalı Haz. 30 2009, 11:28 tarafından yasakmc

» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 06
Plan Yapma Icon_minitimeSalı Haz. 30 2009, 11:27 tarafından yasakmc

» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 05
Plan Yapma Icon_minitimeC.tesi Haz. 27 2009, 20:18 tarafından yasakmc

» kurtlar Vadisi Pusu Bölüm 04
Plan Yapma Icon_minitimeC.tesi Haz. 27 2009, 20:15 tarafından yasakmc

Dost siteler
Kral Forumtr

 

 Plan Yapma

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
GÖZDE
Admin
Admin
GÖZDE


Kadın
Mesaj Sayısı : 1274
Yaş : 31
Nerden : sakarya
Kayıt tarihi : 05/05/08

Plan Yapma Empty
MesajKonu: Plan Yapma   Plan Yapma Icon_minitimePtsi Haz. 09 2008, 16:52

"Bütün başarılarımı işlerimi vaktinde yapmama borçluyum" (Nelson)

Plan yapma; geleceğini bu günden hazırlama demektir. Plan yapma; zamanın kullanılmasında israfı önler. Hayatı verimli hale getirir.

Örnek:
İyi bir üniversite; iyi bir meslek demektir. Onun için her dersten en az iki konu anlatımlı bir kitap ve iki soru bankası bitirecek şekilde bir plan yapmak gerekir. Burada unutulmaması gereken bir konu daha var: bu da okul puanlarının yüksek olması. Onun için haftalık, aylık ve yıllık plana okul derslerinin de katılması. Bir ay sonra Fizik, Edebiyat, Matematik, Geometri kitaplarını ve ………….konularını bitirmiş olacağım. Bir hafta sonra Edebiyat kitabının 100.sayfasına gelecek "Kelime anlamı, Cümle anlamı…vb." konularını bitirmiş olacağım. Bundan sonra iş günlük plan yapmaya ve de aldığımız çalışmaları günlük dilimlere bölmeye gelmiştir. Daha sonra bu çalışmayı günün hangi saatlerinde yapacaksanız. Bir plan yaparak yerleştiriniz. Bütün bu çalışmalardan sonra günlük, 1 haftalık 1 yıllık hedefleriniz belirlenmiş ve bu hedefe uygun planlar yapılmış olur. Bundan sonra iş planı uygulamayı kalmıştır.Yaptığımız plana uymalısınız. Çünkü planınızda yapacağınız her değişiklik sizi yeni değişiklikler yapmaya zorlayacaktır. Planınızı uygulamanızı engelleyecektir.
Devamlı kendinize yeni mazeretler bulmaya başlarsınız:

• Bugün pazar, biraz dinleneyim nasıl olsa vaktim çok.
• Şu televizyon filmini de seyredeyim sonra çalışırım.
• Bugün …X…. takımının maçı var onu seyretmeliyim planımı yarın uygularım.
• Arkadaşlarım gelmiş, onlarla konuşmalıyım, onlarla beraber çıkmalıyım sonra çalışırım.
• Şu anda yoldan geldim. Yorgunum, dinlenmeliyim. Sonra çalışırım.
• Misafirlerimiz var. Onlara karşı ayıp olmasın ……… gibi bahanelerle devamlı planınız aksayacaktır.

1) Plan yaparken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir;

a) Dersleri programa dengeli olarak dağıtın. Belli derslere ağırlık vererek, çalışılması gereken diğer dersleri ihmal etmeniz amacınıza ulaşmanızı güçleştirir.
b) Ara vermeden yapılan uzun süreli çalışma da, sık sık aralarla uzun dinlenmeli olarak yapılan kısa çalışmada verimsiz olur. En uygun 40-50 dakikalık bir çalışma sonunda 5-10 dakika ara vererek derse devam etmektir.
Farklı özellikteki derslere geçerken verilen ara biraz daha uzun ( 15 – 20 dakika gibi ) olabilir.
c) Planınızda derslere vereceğiniz çalışma sürelerini, öğreneceğiniz çalışma sürelerini, öğreneceğiniz derslerin özelliğine göre ayarlamanız gerekir. Ayrıca ÖSS’deki soru sayısına da dikkat edilmelidir.
d) Aynı tür çalışma gerektiren derslerin art arda gelmesi yerine, değişik çalışma gerektiren derslerin art arda gelmesine çalışın. Örneğin, problem çözme gerektiren bir dersin arkasından okuma, anlatma, yazma gerektiren derslerin gelmesi uygun olur.
e) Zor dersleri, en rahat anlayabileceğiniz saatlere yerleştirin. Araştırmalar, en verimli çalışma saatlerinin sabahın erken saatleri, öğleden sonra 14-16 arası olduğunu, ayrıca yatmadan önce yapılan tekrarların yararlı olduğunu ortaya koymakla birlikte, verimli çalışma saatleri öğrenciden öğrenciye değişmektedir.
f) Çalışma için ayırdığınız saatler, genellikle dersin sınıfta öğrenildiği zamana yakın saatler olmalıdır. Çünkü dersin sınıfta işlendiği gün tekrar edilmesi, unutmayı azaltır, öğrenmeyi pekiştirir. Ayrıca derse gitmeden önce hazırlık yapılması da öğrenmeyi kolaylaştırır, dersin daha iyi izlenmesine yardımcı olur.
g) Çalışma planınızda, derslerinizi mümkün olduğunca günün aynı saatlerine yerleştirmeniz yararlı olur.

2) Senelik plan

Senelik plan yapabilmeniz için elinize büyük boy bir takvim almalısınız. Takvim üzerinde çalışmaya zaman ayıramayacağınız günleri belirlemelisiniz. (Bayram günleri, Özel programların olacağı günler vs) Takvimde akşama kadar müsait olduğunuz, öğleden sonra müsait olduğunuz günleri tespit etmelisiniz. Takvimdeki günleri (Eylül-Mayıs arası) aylık dilimlere bölün, her ay çalışma için ne kadar vakit ayırmanız gerektiğini tespit edin. Bunu haftalık dilimlere bölün. Artık elinizde ders çalışmaya zaman ayırabileceğiniz ve ayıramayacağınız günler belli olmuştur: Aylık ve haftalık dilimlere ayrılmış bir takvim bulunmaktadır. Bir sene sonraki hedefiniz belli idi. Burayı kazanmak için çalışmanız gereken kitapları, testleri bir öğretmeninizin yardımıyla veya kendiniz çıkarınız. Bu listeyi çıkarırken hedef olarak seçtiğiniz şeyler bir senelik ne ise onları düşünmeli önem derecesine göre o işleri senelik planda ele almalısınız. Okulu bitirmeniz için gerekli çalışmalarınız çıkarılmalı varsa yabancı dil kursunuz için gerekli çalışmalar tespit edilmeli ve her çalışmaların seneye, haftaya, güne göre dağılımları yapılmalıdır.

3) Aylık plan

Her bir dersten, her bir konudan, her bir kitaptan, okul derslerinden, yabancı dil çalışmalarından yapmanız gerekenleri aylık parçalara ayırınız. Her bir parça ya düşen konuları takviminize işleyiniz. Her ayın bitiminde planınızı ne kadar uyguladığınızı kontrol ediniz. Diğer aya sarkma olmamasına özen gösteriniz. Sarkma varsa planınızda yapmanız gereken küçük değişiklikleri yapınız.

4) Haftalık plan

Boş olduğunuz günleri, özel yazılılarınızın olup diğer işlere bakamayacağınız günleri dikkate alarak mümkün mertebe gerçek plan yapmaya çalışınız.
Artık elinizde bir hafta boyunca kullanabileceğiniz zaman ve yapmanız gereken işler vardır. Bunların istediğiniz gibi günlere dağılımını yapabilirsiniz. Çalışma yaptığınız haftalarda planınızda sarkma varsa bir sonraki haftaki planınızı o sarkmayı telafi edecek şekilde ayarlamalısınız.

5) Günlük plan

Haftalık hedefiniz de belirlenmiş olmalıdır.Haftalık hedefiniz de belirttiğiniz şeyleri günlük dilimlere bölünüz. Ve o günün işlerini bitirmeye çalışın. "Bugünün işini yarına bırakmayın."
Ali Fuat BAŞGİL: "Sebat et genç dostum sebat et damlaya damlaya göl olur. Aynı noktaya düşen damlacıklar zamanla mermeri bile deler." der. Bazı öğrenciler bir günde yapılacak çalışma önümdeki işler için ne işe yarar derler?
Yapılacak bu kadar iş, şu kadar çalışmayla hallolur mu? diye düşünürler. Halbuki her gün yapılacak az çalışma önümüze bir sene sonunda dağ gibi bir çalışmayı çıkaracaktır. Günlük plan yapılırken uyku saatinizi, uykudan kalkış saatinizi, okulda, yollarda, eğlence, dinlenme, gezme ve sporla geçecek süreyi, TV seyrederken geçecek süreyi, yemek için ayrılan süreleri, okul dersleri için, lise
hazırlık için ayıracağınız süreleri tam olarak belirlemelisiniz. Yukarıdaki saydığımız işleri planlarken, hedeflerinizi dikkate alıp önce sırasına göre işleri sıraya dizmelisiniz. Hedefiniz üniversiteye girmek ise ve bunu kazanmanız için her gün en az 3 saat süre ile çalışmanız gerekiyorsa; planınızda mutlaka o süreyi ayırmış olmalısınız. Günlük plan çıkarılırken 1 yıllık, 1 aylık, 1 haftalık hedefler belirlenmiş olmalı. O hedefe uygun olarak 1 güne düşen çalışma miktarı bilinmelidir.
Öncelik sırasına göre dizdiğiniz işleriniz için günlük planda ayırmanız gereken süreleri tespit ediniz ve haftalık hedefe uygun olarak günlük planınıza yerleştiriniz. Ders çalışma saatlerinizi mümkün mertebe yorgun olmayacağınız saatlere denk getirmeye çalışınız. Bunun için en uygun saatlerin sabah ve öğleden sonra saatleri olduğunu elbette biliyorsunuz.

6) Örnek günlük plan

6.00 - 7.30 1. Etüt(konu çalışma)
7.30 - 8.00 Kahvaltı
8.30 - 16.00 Okul veya Dershane
16.30 - 18.30 2. Etüt(konu çalışma)
18.30 - 20.15 Yemek ve dinlenme
20.15 - 22.15 3.Etüt (ÖSS soru bankalarının çözümü ve okul dersleri)
22.15 - 22.30 Günlük tekrar
22.30 - 22.45 Yatma hazırlığı
22.45 - 23.00 Kesin yatış

Sonuç:
1 yıllık, 1 aylık, 1 haftalık ve bir günlük planlarınızı yapmalısınız.Günlük plan için günün her diliminde yapmanız gerekenleri ona yazmalısınız. Ajandanız karşınızda durmalı hangi saatte neler yapacağınızı gözden geçirerek planınızı uygulamalısınız. Planda aksama yapmamalısınız.Planınız hayallere değil realiteye uygun olmalıdır.Uygulanabilir olmalıdır. İradenizi planı uygulamaya zorlayabilmelisiniz. İçinizden çalışma isteği gelmese de çalışma masasına oturduktan sonra, çalışmadan aldığınız zevk ve öğrenmenin lezzeti elbet tartışılmaz. Çünkü; yaratıcı yapılan güzel işlerin zevkini; o işlerin içine koymuş. Yemek yersiniz lezzet alırsınız, ibadet eder lezzet ve huzur duyarsınız, ders çalışır hoşnut olursunuz. İçinizde görevinizi yapmış olmanın hazzı oluşur. Bu haz ve zevki hatırlayın, çalışmaya koyulun.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Plan Yapma
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
WwW.FoRumSTylE.TuRKpr0foRuM.NET :: Genel konular :: Genel kültür :: Rehberlik-
Buraya geçin: